Wereldvluchtelingendag: ‘Iedereen op het veld’ in Leuven

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op 20 juni, organiseerde de stad Leuven vandaag samen met OH Leuven, Voetbal Vlaanderen en de KBVB ‘Iedereen op het veld’. Dat is een voetbaltornooi voor spelers met een vluchtverhaal. De stad en partners schonken met het tornooi extra aandacht aan mensen met een vluchtverleden en de miljoenen mensen die vandaag nog steeds op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of vervolging. De stad maakt ineens ook bekend dat Leuven op 3 oktober opnieuw gaststad is voor de Refugee Walk van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Vandaag, zaterdag 19 juni, verzamelden zo’n honderd spelers met een vluchtverhaal op het voetbalveld Bruineveld in Kessel-Lo. OH Leuven en de stad organiseerden er met verschillende partners uit de voetbalwereld een intercultureel voetbaltornooi naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag. “Met deze verbindende activiteit schonken we vandaag extra aandacht aan de naar schatting 80 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn, maar ook aan mensen met een vluchtverhaal. We vinden dat als stad belangrijk, want Leuven is geen eiland in de wereld”, vertelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.

Voetbal verbindt
Het evenement is een samenwerking met Voetbal Vlaanderen en de Koninklijke Belgische Voetbalbond, en kadert binnen het breder project ‘Iedereen op het veld’. Dit project heeft als doel vluchtelingen meer te betrekken in sportgebeuren. “We willen met ‘Iedereen op het veld’ de integratie van vluchtelingen en asielzoekers bevorderen via voetbal, want voetbal heeft de kracht om mensen samen te brengen. Met de steun van Fedasil, organiseren we daarom samen met de KBVB, Pro League, ACFF en Rode Kruis-Vlaanderen en Croix Rouge de Belgique deze bijzondere dag “, zegt Hedeli Sassi, Football & Social Responsibility Coordinator van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Schepen van diversiteit, Lalynn Wadera, vult aan: “Als er een sportactiviteit is dat ons allemaal verbindt, dan is het toch voetbal? Supporteren voor je favoriete ploeg, spontaan een balletje trappen op het plein, of de uitbundige euforie na een overwinning… Overal ter wereld leeft het voetbal. Dat verbindende verhaal is ook wat we in ons Leuvens onthaalbeleid schrijven. We focussen op wat we delen. Zo zorgen we voor een warm onthaal voor nieuwkomers, waardoor iedereen zich hier thuis kan voelen. ”

Acht verschillende clubs
Na de opwarming, waar ook schepenen Wadera en Corneillie aan deelnamen, gaven burgemeester Mohamed Ridouani, staatsecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi en CEO van OH Leuven Peter Willems de officiële aftrap. Acht clubs, bestaande uit mensen met een vluchtverleden, namen het vervolgens afwisselend tegen elkaar op. Zo waren aanwezig het OHL World Team, BX Brussels, Royal Europa 90 Kraainem FC, FC Inter Hasselt, VVC Beernem, Samadoon Royal Excel Refugees en Croix-Rouge de Rocourt.  

Het evenement trok dit jaar merendeels mannelijke spelers aan, maar onder begeleiding van de OHL Women en Fedasil Moeskroen, genoten ook meisjes en vrouwen met een vluchtverhaal van een sportieve dag vol wedstrijden, voetbalinitiatie en randanimatie.

“Iedereen op het veld is in 2017 opgestart en we zijn zeer trots op alle voetbalclubs die zich inzetten in het onthaal van asielzoekers en vluchtelingen. We zien zeer mooie initiatieven van clubs die leden enerzijds ontvangen als speler en anderzijds als vrijwilliger. Hun inzet en tijd is van groot belang voor deze nieuwe leden. Deze momenten op de club biedt hen een ruimer netwerk, extra taalkansen, zelfontplooiingskansen, promoot het welzijn, enz. Kortom een niet te onderschatten investering,” besluit Hedeli Sassi.

Op het einde van de dag werden alle sportieve deelnemers gehuldigd in een slotceremonie.

Refugee Walk opnieuw in Leuven
Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag maakt stad Leuven ook bekend dat de Refugee Walk, een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dit jaar opnieuw plaatsvindt in Leuven. Leuven was in 2019 al gaststad voor de Refugee Walk. “Wereldwijd zijn bijna 80 miljoen mensen op de vlucht voor geweld, oorlog en vervolging. Ze leggen enorme afstanden af, vaak te voet, op zoek naar een veilige thuis. Tijdens de Refugee Walk op 3 oktober 2021 kunnen we massaal opnieuw onze solidariteit tonen door samen te wandelen en zo geld in te zamelen voor mensen op de vlucht”, laten schepenen Corneillie en Wadera nog weten. We hopen op een grote opkomst!”

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Eline Schreurs deskundige communicatie dienst diversiteit en gelijke kansen
Hedeli Sassi Football & Social Responsibility Coördinator KBVB
Lies Gilis Fedasil
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Lies Corneillie schepen van wonen, gelijke kansen en mondiaal beleid, stad Leuven
Eline Schreurs deskundige communicatie dienst diversiteit en gelijke kansen
Hedeli Sassi Football & Social Responsibility Coördinator KBVB
Lies Gilis Fedasil
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven