Wereldwaterdagen in Leuven

Van 20 maart tot 27 maart organiseert de stad Leuven allerlei activiteiten rond het thema water. Op die manier vieren we de Wereldwaterdagen. Zeker de moeite waard zijn de gegidste wandelingen op 20 en 27 maart langs 14 waterrijke plekken in Leuven. Muziekliefhebbers kunnen op 20 maart bovendien genieten van swingende jazzconcertjes aan het Sluispark, de Balk van Beel en op de Dijleterassen. De Wereldwaterweek wordt afgesloten op zondag 27 maart met een River Cleanup van de Dijle. 

“Als stad zetten we bij de heraanleg van het publieke domein sterk in op waterbeheersing”, zegt schepen Dirk Vansina. “Bij openbare werken kiezen we bij ieder ontwerp steeds bewuster voor minder verharding en meer groen. We maken zoveel mogelijk gebruik van waterdoorlatende materialen, infiltratiegrachten en ecologische wadi’s. Door het aanleggen van gescheiden riolering, scheiden we het afvalwater van het zuivere regenwater.”

22 maart werd in 1992 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldwaterdag. Om de Leuvenaar op een aangename manier bewust maken van het belang van water organiseert de stad samen met VMM en Wirbo (Water In, Rond, Boven en Onder Leuven) de Wereldwaterdagen. "De zorg om water en waterbeheersing belangt veel instanties aan. Als stad zetten we daarom in op het samenbrengen van instanties zoals Aquafin, VMM, De Watergroep, Natuurpunt, Vrienden Heverleebos, de provincie Vlaams-Brabant in het netwerk Wirbo Leuven. Enkel door samenwerking en coördinatie kunnen we de waterproblematiek aanpakken”, aldus schepen Vansina.

De stad zet ook in op tal van onthardingsprojecten. Bij de oproeplancering van de campagne 'Hier dringt het door!', waarbij inwoners voorstellen konden indienen om openbaar domein in de stad te ontharden, kwamen maar liefst 143 inzendingen binnen. "Als schepen van openbare werken, kan ik dit alleen maar toejuichen. Door te ontharden zorgen we ervoor dat het regenwater terug in de grond kan doordringen. Hiermee houden we de grondwatervoorraad op peil en beschermen we Leuven tegen overstromingen”, aldus Vansina.

”Tijdens onze wereldwaterweek starten we trouwens een intens participatietraject in de Wijk Spaanse Kroon. Daar willen we als stadsbestuur samen met de bewoners heel wat onnodig verharding wegnemen en vervangen door groen. Spaanse Kroon is een wijk die in een vorige generatie werd aangelegd en sterk versteend aandoet. Ze is vandaag aan vernieuwing toe. Dat biedt heel wat mogelijkheden om te ontharden en meer groen in de wijk te introduceren”, besluit Vansina.

Activiteiten Wereldwaterdagen
Op 20 en 27 maart kan je samen met ervaren gidsen van het Leuvens Historisch Genootschap een wandeling maken langs de vele waterrijke plekken van Leuven. De tocht van zo’n 3,5 km start om 10 en 14 uur aan de waterspeeltuin in het Sluispark. Je kan daar ook waterdiertjes spotten en is er een waterbar. Op 20 maart wordt je wandeling opgeluisterd door miniconcertjes in het Sluispark, de Balk van Beel en op de Dijleterassen.

Op 20, 26 en 27 maart organiseert The Shelter een afvaart per kano naar Leuven centrum. Starten kan aan de Celestijnenlaan 100 (aan de brug over de Dijle). 

Tot slot organiseren De Dijlejutters van het Leuvense Kajakclub KSKCL samen met Peddelsport Vlaanderen, JCI en maakleerplek Leuven op zondag 27 maart een heuse opruimactie op de Dijle. De 4 km uitgestippelde tocht start per kajak, SUP of Kano aan het kasteel van Arenberg.

Voor de meeste actviteiten moet je op voorhand inschrijven. Dat kan op www.waterdagen.be. Daar vind je ook meer informatie zoals vertrekmomenten en kostprijs. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]