Delen:

Werken aan Paul Van Ostaijensite gestart

Deze week gingen de werken aan het Victor Broosgebouw en het Guido Gezellehuis van start. Het eerste krijgt een stevige opknapbeurt met veel respect voor het erfgoed, het tweede maakt plaats voor een energieneutrale nieuwbouw.

“Voor veel Leuvenaars is dit gebouw pure nostalgie. Wie ooit een cursus bij SLAC of bij Cirkus in Beweging volgde, is hier zeker geweest. In het achterste gebouw hebben jaren studenten op kot gezeten. Het voorbije jaar vingen we hier nog Oekraïeners op”, zegt schepen van stadsgebouwen Lalynn Wadera. “Hier passeerden al duizenden Leuvenaars. Het is tijd voor een opknapbeurt. We voorzien hiervoor vanuit de stad tien miljoen euro.”

Victor Broosgebouw
Het gebouw vooraan langs de Erasme Ruelensvest krijgt een totale renovatie. Hoewel het gebouw geen bescherming heeft als erfgoed, behandelt de stad het wel zo. Bij de vernieuwing blijven de specifieke keuzes van de oorspronkelijke architect Victor Broos bewaard. Zo hebben de huidige architecten bijvoorbeeld de verflagen op de muren afgeschraapt om de originele kleur te ontdekken. Die komt nu terug in het ontwerp. Een ander huzarenstukje is de welbekende kapel op de bovenste verdieping. Ook daar blijven de architecturale hoogstandjes behouden. “De detailleringen in het schrijnwerk en de gewelven in de kapel willen we koste wat kost behouden. We zijn daarin ambitieus. Het heeft ons wat denkwerk gevraagd, maar het resultaat zal er mogen zijn”, beloven Thomas Delauré en Nicolas Plovie van architectenbureau LAVA architecten.

De kapelzaal krijgt een tribune voor voorstellingen, daarnaast komen er in dit gebouw vooral kantoorruimtes, drie ateliers voor SLAC Academie en kleedruimtes met sanitair.

Guido Gezellehuis
Het vroegere missiehuis aan de achterkant, meer bekend als het Guido Gezellehuis, wordt afgebroken en vervangen. Hier komt in de toekomst een kleine oefenzaal voor Cirkus in Beweging, een grote polyvalente zaal, een ontmoetings- en ontvangstruimte en zeven lesruimtes voor SLAC Conservatorium.

Energiezuinig
Bij het ontwerp van het gebouw was het de eis van de stad om het gebouw CO2-neutraal te maken en zo mee de ambitie van klimaatneutrale stad te realiseren. “Intussen is de energiecrisis er en zijn we heel blij dat we die keuze gemaakt hebben en dat we daar honderd procent voor gegaan zijn. Want het gebouw zal in de toekomst zijn energie vooral uit de zon en de grond halen”, zegt schepen Wadera. De koel- en verwarmingsinstallatie van het nieuwe gebouw zal zijn energie uit de bodem halen. Dat gebeurt via een BEO-veld onder het grasveld in het Paul Van Ostaijenpark. “We boren tot op grote diepte in de bodem om daar warmte of koelte te onttrekken die door een warmptepomp verder opgevoerd kunnen worden”, zeggen de architecten. De elektriciteit wordt dan weer deels opgewekt via zonnepanelen. “Die zullen minder zichtbaar zijn voor passanten omdat ze de zwarte en oranje kleur van de dakpannen krijgen. Zo blijft het oorspronkelijk uitzicht van het gebouw bestaan.” Om het energieverlies te beperken zonder aan de originele ramen van de kapel te raken, komt er een extra isolerende beglazing achter de gekleurde glasramen.

De werken zullen ongeveer 2 jaar in beslag nemen. “Als alles vlot en volgens plan verloopt, dan kunnen we in juli 2024 Leuvenaars hier uitnodigen. Vanaf dan staat het gebouw terug open voor een dans, -muziek of tekenles, en wie weet, een eerste grote voorstelling in de vernieuwde kapelzaal”, besluit Wadera.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]