winkelbordje.jpg

Winkeldeur gesloten, toch welkom!

Nieuwe bordjes helpen handelaars klantvriendelijk energie besparen

Door de stijgende energieprijzen zien veel handelaars zich genoodzaakt om energiebesparende maatregelen te nemen. Doeltreffende ingreep is het sluiten van de winkeldeur. Om klanten van Leuvense winkels ondanks de gesloten deur toch welkom te heten, liet de stad Leuven een opvallend deurbordje maken voor haar handelaars.

Uit onderzoek blijkt dat het sluiten van een winkeldeur tijdens de openingsuren handelaars vooral in de winter tot 40 procent kan laten besparen op hun energiefactuur. Toch twijfelen sommige winkeliers, uit angst om klanten te verliezen.

Even gastvrij
Om onduidelijkheid weg te nemen, investeerde de stad Leuven in 1.200 deurbordjes voor haar handelaars, waarmee Leuvense winkels kunnen aangeven dat ze via een gesloten deur energie besparen, maar wel degelijk open zijn voor elke klant. “Winkeliers zijn soms nog terughoudend als het op een gesloten deur aankomt: de perceptie bestaat dat het klanten zou afschrikken. We willen onze handelaars aanmoedigen om hun energiekosten te drukken en tegelijk even gastvrij te blijven voor hun klanten. Een winkelbordje geeft de niet mis te verstane boodschap dat de winkel ondanks de gesloten deur wel degelijk open is”, zegt schepen van Handel Johan Geleyns.

Gedragsverandering
Een gesloten winkeldeur kan overigens niet alleen in koude maanden, maar ook tijdens de zomer de energiekosten van handelaars helpen drukken. Waardoor het ook in het Leuvense straatbeeld wel eens een blijver kan worden. “Een gesloten winkeldeur oogt voor sommige mensen wat gek, maar is wel degelijk een belangrijke besparingspost. Via een opvallend deurbordje hopen we bij zowel handelaars als klanten een gedragsverandering te bekomen”, aldus schepen Geleyns.

Drempelvrees wegnemen
Het initiatief van de stad wordt door de Leuvense handelaars toegejuicht, zo vertelt Ruben Dello, shopmanager van winkelketen Fnac. “We zijn erg blij met het voorbeeld dat de stad Leuven stelt. We sluiten sinds twee maanden systematisch de toegangsdeuren van de winkel. Of dit klanten afschrikt? Naar ons gevoel zou het mensen net storen als we het niét zouden doen.”

Ook Cis Bauwelinckx, uitbater van het Ministerie van Unieke Zaken, is enthousiast. “We sluiten uit energiebesparing graag de deur van de winkel, maar bemerken bij de meeste klanten dan enige drempelvrees. Dit bordje neemt alle twijfels weg.” ​ ​

 

Website preview
Deurbordje 'Kom binnen, wij zijn open'
Hang het bord 'Kom binnen, wij zijn open' aan de deur van jouw zaak. Door de deur te sluiten, bespaar je energie.
Stad Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]