Winkelwandelgedeelte van de Mechelsestraat krijgt 40 gevelplanten

Gisteren plantte de groendienst van stad Leuven 40 gevelplanten in de Mechelsestraat. Dat gebeurde in samenwerking met de handelaars en de bewoners in de straat die er een gezamenlijk project van maakten. In de zomer van 2021 zal de winkelwandelstraat groen en paars kleuren van de passieflora’s die er groeien.

“Enkele handelaars hebben initiatief genomen en ze hebben alle bewoners, handelaars en eigenaars van de panden gecontacteerd om te vragen of ze mee wilden doen. Het enthousiasme was groot. Dankzij deze knappe samenwerking zal de Mechelsestraat vele groene gevels hebben. Dat is gezellig, zorgt voor verkoeling in de zomer en het trekt vogels en insecten naar de stad. Ik hoop dat het ook andere Leuvense straten kan inspireren”, zegt schepen van openbaar groen Lalynn Wadera.

“Wij zijn blij met deze fijne samenwerking met de stad. We gingen langs bij iedereen in de straat om te vragen of ze mee op de kar wilden springen. Dat heeft ons als bewoners van de Mechelsestraat nog dichter bij elkaar gebracht. En we kijken ernaar uit dat de planten onze straat warm gaan inkleuren”, zegt Willem-Jan Elsen, zaakvoerder van de gelijknamige kaashandel en trekker van een bredere samenwerking tussen de handelaars in de buurt.

Voorzichtig met de gevels
Om de planten te laten klimmen tegen de muren spande de groendienst kabels tegen de muren. De geveltuinen installeren in deze straat met heel wat historische gevels en soms broze of heel speciale steensoorten vroeg extra aandacht. De ogen waardoor de kabels tegen de muur lopen, zijn zo veel mogelijk in de voegen bevestigd.

Ook in jouw straat
Elke Leuvenaar en elke straat kan een geveltuin aanleggen, in sommige gevallen is een slinger tussen de eigen woning en de overbuur zelfs mogelijk. Wie interesse heeft om de eigen gevel of samen met buren de hele straat op te fleuren, kan een goedkeuring en een premie van 25 euro per plant aanvragen bij de stad. In tegenstelling tot de Mechelsestraat, is het aan de bewoners zelf om een plant aan te kopen en te planten. Wonen en Werken kan helpen indien gewenst. “In de Mechelsestraat deed de groendienst de aanplanting, omdat zoveel bewoners en huiseigenaars wilden meewerken. We zagen dit vanuit de stad als een kans om een voorbeeldstraat in te richten”, verduidelijkt schepen Wadera.

Aanvragen
Wie graag meer informatie wilt of graag start met de aanplant van een geveltuin, kan daarvoor een aanvraag indienen via een online invulformulier (https://www.leuven.be/geveltuin) of een afspraak (016 27 23 80, geveltuinen@leuven.be) maken bij de groendienst. “De groendienst staat je dan zeker met raad en daad bij. Want elke geveltuin meer in Leuven, geeft zoveel meer kleur aan de straten. Samen maken wij de stad”, zegt schepen Wadera.

Contacteer ons
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geert Verrijdt Diensthoofd groenaanleg -en onderhoud
Lalynn Wadera schepen van onderwijs, economie, diversiteit, groen en stadsgebouwen, stad Leuven
Geert Verrijdt Diensthoofd groenaanleg -en onderhoud
Over Stad Leuven

In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven