Winnaars Leuvense Toneelprijzen bekend

Zopas maakte een vakjury de laureaten van de Leuvense Toneelprijzen voor 2020 en 2022 bekend. Alle zes laureaten werden gehuldigd tijdens de uitreikingsceremonie geleid door presentator en muzikale duizendpoot Lennaert Maes.

Schepen van cultuur Denise Vandevoort was aanwezig bij de prijsuitreiking: “De laureaten die met de gloednieuwe trofee aan de haal gaan zijn: Thespikon, Theatergroep Tgat en Katrien Devillé voor 2020 en Dzippie, CampusToneel en Frans Dumortier voor 2022. Ik ben blij hen deze mooie erkenning te mogen overhandigen.”

Een gedetailleerd overzicht vind je hieronder.

2020

  • Winnaar Kleine Prinsprijs: Thespikon
  • Winnaar Euripidesprijs: Theatergroep Tgat
  • Winnaar Fiere Margrietjuweel: Katrien Devillé

2022

  • Winnaar Kleine Prinsprijs: “Cool at school” van Willy Wuyts in een regie van Bieke Jorissen bij Jeugdtoneeltroep Dzippie.
  • Winnaar Euripidesprijs: “Stuk Plastic” van Marius von Mayenburg bij CampusToneel in een regie van Elise Linsen en Sam Rijnders.
  • Winnaar Fiere Margrietjuweel: Frans Dumortier voor zijn rol van “Solange” in “Les Bonnes” van Jean Genet bij Willighe Vanckenis in een regie van Jerry Olbrechts.

De vakjury start na de vakantie een nieuwe ronde met bezoeken aan alle toneelproducties die volgend toneelseizoen op stapel staan. “We zijn nu al benieuwd welke pareltjes we dan mogen selecteren”, klinkt het.

Nieuwe trofee
Het beeldje dat de laureaten in ontvangst mochten nemen, is gemaakt door Leuvens kunstenaar Maarten De Laet. Hij ontwierp het beeld zo dat het zowel aan de Fiere Margriet als aan het toneelgebeuren refereert: “In de kunsten stellen wij graag vragen, laten we onze nieuwe ideeën graag horen. Het moet niet altijd hetzelfde zijn. Voor ons kan het anders. Het allermooiste aan theater blijft de unieke interpretatie van het verhaal, het bekijken van iets door een andere blik. Dat is ook hoe mijn moderne Margriet is ontstaan.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]