Winnaars Leuvense Toneelprijzen bekend

Zopas maakte een vakjury de laureaten van de Leuvense Toneelprijzen voor 2024 bekend. De laureaten werden op zaterdag 22 juni gehuldigd tijdens een officiële ceremonie in de Leuvense Schouwburg.

Schepen van cultuur Bert Cornillie was aanwezig bij de prijsuitreiking: “De laureaten die met de trofee aan de haal gaan zijn ToViKiTo, Musicalcompagnie Mithe en Mark Vermaerke. Ik ben blij hen deze mooie erkenning te overhandigen. De winnaar van De Kleine Prinsprijs ontvangt een financiële aanmoediging van 500 euro. De laureaat van de Euripidesprijs sleept 1000 euro in de wacht. De beste acteur ontvangt ‘Het Fiere Margrietjuweel’, een trofee ontworpen door de Leuvense kunstenaar Maarten De Laet.”

Kleine Prinsprijs
De Kleine Prinsprijs is de prijs voor de beste jongerenproductie.

Kindertheater Stekelbaars werd genomineerd voor het stuk “De Zusjes Kriegel”, naar ​ het populaire boek van Marc De Bel. In “De zusjes Kriegel” geven drie rebelse zusjes een nieuwe dimensie aan het begrip kattenkwaad.

Ook “Amlett” van JeugdToneeltroep Dzippie haalde de top drie. “Amlett” is een radicale herinterpretatie die de essentie van deze Shakespeare blootlegt. “Creatief, fris en humoristisch”, aldus de vakjury.

Het was ToViKiTo (Toneel Vier KinderToneel) die de prijs in de wacht sleepte met “Donderdag”. Regisseur Tinneke Mercelis zet een innemend en beminnelijk stuk neer over de onmogelijke liefde tussen twee beenhouwerskinderen.

Euripidesprijs
De Euripidesprijs is de prijs voor de beste volwassenenproductie. CampusToneel speelde de pannen van het dak in “The Great Gatsby”. De jury omschrijft het stuk als “een surreële rit in een bevreemdende enscenering, zowel decadent als ingehouden subtiel.”

Willighe Vanckenis en Toneelvrienden De Lo zetten dan weer een sterke prestatie neer met “Koningin Lear”. De jury spreekt de grootste bewondering uit voor het ijzersterke acteerwerk van Jerry Olbrechts.

Musicalcompagnie Mithe bekoorde de jury het meest met “9 TO 5”. “9 TO 5” is een Hollywoodmusical op z’n best, opgebouwd rond het actuele thema van vrouwenrechten op de werkvloer.

Fiere Margrietjuweel ​
Het Fiere Margrietjuweel gaat naar de beste acteur of actrice van het afgelopen toneelseizoen. Hier zijn maar liefst vijf nominaties: Frank De Beule als Chroesjtsjov in “Stalin sterft” van Koninklijke Toneelkring De Dijlezonen; Mark Vermaerke als André in “Vader” van Het Buurttheater; Katrien Devillé “Wie is Bang?” van Koninklijke Toneelgroep De Reynaertghesellen; Dirk De Deken als Jo in “Wie is Bang?” van Koninklijke Toneelgroep De Reynaertghesellen en tot slot Tine Wijnants als Hedda in “Hedda Gabler” bij Koninklijke Toneelkring De Dijlezonen.

Mark Vermaerke mag het Fiere Margrietjuweel mee naar huis nemen. Hij speelt op verbluffende wijze de stilaan dementerende vader: “Mark weet het publiek te overtuigen. De mooiste scènes zijn ook de pijnlijkste, waarin zijn hulpeloosheid getoond wordt. Zijn ogen zijn sprekend: verloren, radeloos en met een enorme tristesse. Het publiek blijft achter in ijzingwekkende stilte”, aldus de jury.

Speciale vermeldingen
Sinds vorig jaar deelt de jury ook ‘speciale vermeldingen’ uit. Een schot in de roos zo bleek en dus voor herhaling vatbaar. De speciale vermeldingen van dit jaar gaan naar het gebruik van videotape in “De Jossen” van Theatergroep TGAT; de kapsels en grime in “Stalin sterft” van Koninklijke Toneelkring De Dijlezonen; het algehele design in “Hotel Orfeo” van Spot On; de stijlvolle kaartjes als papieren rode draad van het leven in “OdeVie” bij Toneel Heverlee; de bijzondere radioberichten in “Adieu meneer Haffmann” van Toneelvrienden de Lo en ten slotte het decor van “Animal Farm - Kameraden” van VaarTTeater.

Vakjury
De vakjury wordt gevormd door Elly Conings, Leen De Vreese, Marie Goossens, Jos Oleo, Marc Smet en Roger Van Gompel. Na de vakantie starten ze een nieuwe ronde met bezoeken aan alle toneelproducties die volgend toneelseizoen op stapel staan. “We zijn nu al benieuwd welke pareltjes we dan mogen selecteren”, klinkt het.

De Toneelprijzen is een organisatie van de Leuvense toneelverenigingen met de steun van stad Leuven.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be