Winnaars poëziewedstrijd Druk in Leuven

Als onderdeel van het boekenfestival Druk in Leuven organiseerde de stad in maart een poëziewedstrijd. Vijftig deelnemers waagden hun kans. Ondertussen zijn de winnaars gekend en worden de prijzen uitgereikt. Vanaf deze week sieren citaten uit de gedichten ook een vijftigtal Leuvense etalages.

In de aanloop naar het woord- en boekfestival Druk in Leuven konden Leuvenaars hun poëtische creativiteit de vrije loop laten en een gedicht aan hun stad opdragen. Zo’n vijftig Leuvenaars zonden hun zielenroerselen in. Een vijfkoppige jury selecteerde een top drie zowel voor de categorie volwassenen als voor de categorie 8 tot 15-jarigen. “Vooreerst onze felicitaties aan de winnaars”, glimlacht schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Het valt op met hoeveel genegenheid en respect studenten en oud-studenten over hun Alma Mater schrijven. Ook prominent aanwezig zijn de Leuvense kasseistraten en de impressies van de Leuvense zomers… het doet plezier om te lezen dat onze stad zoveel warmte oproept bij dit creatief talent. We delen dat graag met iedereen door citaten uit de gedichten via de Leuvense etalages te verspreiden. Een fijne aanloop naar het woord- en boekfestival van 5 tot 8 mei”.  

En de winnaars zijn…
In de categorie volwassenen kreeg het gedicht “Oude markt 2022” van Olympe De Backer een topwaardering,  “Brief” van Diana De Bruyn wint de tweede prijs en Goedele Miseur haalt een derde plaats met “Druk in Leuven”. Winnaar Olympe De Backer mag haar gedicht brengen tijdens het festivaloptreden van Mustafa Kör op zondag 8 mei om 17uur in de Gotische zaal van het stadhuis. Alle winnaars ontvangen een mini-versie van Wouter Muliers kunstwerk Innovatie en Olympe De Backer krijgt daarnaast ook nog een mooie boekenbon. Er zijn ook nog eervolle vermeldingen voor Pieter Nuyts, Alexandra Delmotte, Koen Dorleman en Manuel Declerck.

De top drie in de categorie jongeren van 8 tot 15 jaar bestond uit “Kris Kras” van Zusa Algoed op nummer één, daarnaast scoorden Janne Alaerts  en Timo Hendriks met hun verzen respectievelijk een tweede en derde plaats. Zij winnen het Leuvense monopolyspel en ook een boekenbon.

Poëzie in Leuven
Buiten mooie prijzen was er nog een verrassing voor alle deelnemers: Liefst Leuven werkte de idee uit om fragmenten uit de inzendingen op zo’n vijftig Leuvense winkeletalages te laten verschijnen. Leuvens letterkunstenaar Hans Geyens zorgt hiervoor. “Zo palmt poëzie de Leuvense straten in. Leuvenaars, handelaars, toeristen, bezoekers: ze genieten allemaal mee van deze opwarmer voor Druk in Leuven”, besluit schepen van handel Johan Geleyns.  

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]