Wintertijd, de gezelligste periode van het jaar!

De donkerste dagen van het jaar zijn in Leuven ook altijd de gezelligste. Tussen 5 december en 5 januari kan je naar tal van fijne winteractiviteiten in hartje Leuven. Kuier over de kerstmarkt, dwaal door de prachtige Wintertuin, geniet van een klassiek concert ... De keuze is aan jou!

Op donderdag 5 december opent Wintertijd met een feestelijke toets. Die avond springt de kerstverlichting aan het stadhuis aan: de officiële start van de eindejaarsfeesten. Die bieden in de stad Leuven voor elk wat wils.

Spiksplinternieuw lichtkunstparcours
Helemaal nieuw dit jaar is het lichtkunstparcours ‘(un)Holy Light’. “In drie Leuvense kerken is er tussen 14 en 21 december een intrigerend lichtkunstwerk te zien”, weet schepen Denise Vandevoort. “Tussen 18 en 22 uur kan je die week je ogen uitkijken in de Sint-Michielskerk, de Sint-Antoniuskapel (Damiaankerk) en de kapel van het Zwartzustersklooster.”

“We hebben er bewust voor gekozen om de kunstwerken te groeperen op unieke erfgoedlocaties, op wandelafstand van elkaar. De werken zijn van een internationaal gerenommeerd duo uit Amsterdam, Children of the Light, en Leuvens talent Club Efemeer. Kunst-Licht en Sacred Places nemen de laatste locatie voor hun rekening”, aldus Vandevoort.

“Het werk van Club Efemeer is zeer innoverend: een grote, dynamische lichtsculptuur met de cilinder als basisvorm. We zijn trots dat we een jong kunstenaarsduo de kans kunnen geven op een prachtige locatie als de Sint-Michielskerk”, vult Kris Peeters (vzw Leuvenement) aan.

Foodtruck Festival
Ook het Foodtruck Festival wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken zowel qua look als locatie.  Foodtruckfestival Sma(a)k strijkt drie dagen neer op het Hooverplein.  Na de kerstmarkt, in het laatste weekend van het jaar, kan je daar genieten van de lekkerste streetfood, sfeervolle akoestische optredens en andere leuke animatie..

Uiteraard is er in de periode tussen 5 december en 5 januari nog veel meer te doen. Shopliefhebbers halen hun hartje op tijdens de koopzondagen, stille genieters kunnen naar het Begijnhof bij kaarslicht, feestvierders dansen het nieuwe jaar in op Leuven Countdown,…

Klassieke concerten en wintertuin
Ook de klassieke concerten van het ensemble Currende, o.l.v. Erik Van Nevel, staan opnieuw op het menu. Dit jaar ligt de focus op Spaanse en Portugese kerstmuziek van renaissance- en barokcomponisten. En ook de Wintertuin is terug van de partij, met in de herberg een nieuw filmpje van ‘Le Petit Chef’. In wereldprimeur!

Contacteer ons
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters Leuvenement vzw
Denise Vandevoort schepen van cultuur, evenementen, toerisme, deeltijds kunstonderwijs en senioren, stad Leuven
Kris Peeters Leuvenement vzw
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven