WK wielrennen vereeuwigd met muurschildering

België is hét wielerland bij uitstek. Dat werd gisteren nog maar eens bewezen toen provinciegenoot Remco Evenepoel op overtuigende wijze wereldkampioen werd. België staat op eenzame hoogte in zowel de medaillespiegel van de geschiedenis van de WK’s als in de lopende UCI ranking. De spanning en ontlading van gisteren deden ons terugdenken aan vorig jaar. Exact één jaar geleden kende het wereldkampioenschap in Leuven zijn ontknoping. Vier dagen lang was Leuven het decor voor een nooit eerder gezien wielerfeest. Een nieuwe muurschildering aan de Kolonel Begaultlaan heeft het WK in Leuven nu vereeuwigd.

Van 23 t.e.m. 26 september 2021 waren alle ogen op Leuven gericht tijdens het WK wielrennen. De wedstrijden werden in 120 landen uitgezonden, goed voor zo’n 300 miljoen kijkers. En wat die kijkers te zien kregen, was één groot volksfeest. Schepen van sport Johan Geleyns herinnert het zich nog goed: “De beleving in de stad tijdens het WK was ongezien. Honderdduizenden mensen vonden hun weg naar Leuven om de verschillende wedstrijden bij te wonen. Het positieve enthousiasme waarmee de aanwezige toeschouwers de renners en rensters vooruit schreeuwden was fantastisch. Een toonbeeld van hoe de beleving bij een sportwedstrijd hoort te zijn.”

Het WK was een van de eerste grote evenementen dat mocht plaatsvinden na de coronapandemie. “Het bracht mensen opnieuw samen. Samen konden ze genieten van het prachtige weer, de unieke sfeer, spannende wedstrijden en het gewoon gezellig samenzijn. Sport zorgde voor verbinding in onze stad”, zegt Johan Geleyns.

Collectieve herinnering
Dat het WK nog lang zal blijven hangen in de herinneringen van menig Leuvenaar staat buiten kijf. De stad wilde deze herinnering dan ook graag vereeuwigd zien en liet daarom een muurschildering maken. Johan Geleyns: “Als we terugdenken aan het WK, herinneren we ons vooral de uitgelaten sfeer rond het parcours. Dat is vaak het eerste waarover het gaat als ik met iemand over het WK in Leuven spreek. De beleving tijdens het WK is duidelijk blijven hangen in de collectieve herinnering en dat wilden we uitstralen in deze muurschildering.”

Het WK leefde ook echt onder de Leuvenaars. “Het gaf de inwoner een trots en feestelijk gevoel. Uit een studie over het WK bleek ook dat het merendeel van de inwoners het belangrijk vindt dat grote internationale sportevenementen georganiseerd worden in Leuven. Meer dan 7 op de 10 Leuvenaars heeft het WK bijgewoond. Dat is natuurlijk zeer positief, want dat is uiteraard een van de redenen waarom we dergelijke events naar Leuven halen. Om de mensen een gevoel van samenhorigheid te bezorgen en sport te promoten. Het WK wielrennen viel trouwens tijdens het jaar dat we Europese sportstad waren en we hebben toen ook kunnen vaststellen dat mensen meer zijn gaan sporten en bewegen. De Leuvenaar gezonder én gelukkiger maken. Veel mooier kan je het toch niet wensen? Volgend jaar mogen we in Leuven trouwens nog een WK ontvangen, want dan staat het WK breaking op het programma. De beleving zal ongetwijfeld opnieuw fantastisch zijn!” aldus schepen van sport Johan Geleyns.

All About Things
De opdracht voor de muurschildering werd toegekend aan de kunstorganisatie All About Things. Zij duidden streetartkunstenaar Bart Smeets aka Smates aan. Als inwoner van Mechelen kwam hij vorig jaar zelf kijken in Leuven. "Ik heb het WK wielrennen vorig jaar van zeer nabij meegemaakt. De intensiteit en de dynamiek van het event, waren de voornaamste inspiratiebronnen voor deze muurschildering. Ik hoop dat het voor de voorbijgangers een leuke en blijvende herinnering zal vormen aan deze historische wielerwedstrijd",  aldus Smates.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]