Wordt Leuven voor de derde keer de beste Veggie Stad?

Leuven roept haar inwoners opnieuw op om in maart de Veggie Challenge aan te gaan en een maand lang minder vlees en meer plantaardige voeding te eten. De actie is een initiatief van ProVeg. Wie zich inschrijft, ontvangt tips, weekmenu’s en recepten én maakt kans op een cadeaubon bij een vegan restaurant. De stad hoopt hiermee zoveel mogelijk Leuvenaars te overtuigen om de voordelen van plantaardig eten te ontdekken. In 2021 en 2023 was Leuven de stad met verhoudingsgewijs het hoogste aantal deelnemers en daarmee de beste Veggie Stad. Worden de Leuvenaars dit jaar opnieuw de beste Veggie Burgers?

Om de oproep kracht bij te zetten deelde schepen van landbouw en consumptie David Dessers samen met de vrijwilligers van ProVeg vandaag veganistische proevertjes uit aan voorbijgangers in de Diestsestraat.

“Uit de meest recente stadsmonitor is gebleken dat bijna de helft van de Leuvenaars minstens één keer per week vegetarisch eet. Dat is meer dan elders in Vlaanderen. In Leuven is er dus duidelijk een draagvlak voor plantaardig eten. De Leuvenaars die wat minder vlees willen eten, maar niet goed weten hoe daaraan te beginnen, nodigen we uit voor de Veggie Challenge”, vertelt schepen Dessers. “Wie zich inschrijft, ontvangt immers 31 dagen lang tips, menu’s, recepten, enzovoort. Om onze eigen inwoners extra aan te moedigen, verloten we 25 cadeaubonnen van de nieuwe veganistische frituur Pepas. We hopen dat zoveel mogelijk Leuvenaars de uitdaging aangaan en dat we ons opnieuw kunnen kronen tot de beste Veggie Burgers van het land. Ik doe alvast mee!”

Leuven neemt het dit jaar op tegen Hasselt, Oostende, Bredene, Kortrijk, Brugge, Deinze, Zottegem, Gent, Jette, Mechelen, Diest en Maaseik.

“35 % van de Belgen wil in de toekomst vaker plantaardig eten, maar vaak weten ze niet hoe ze het moeten doen en het blijft een uitdaging om buitenshuis plantaardig te eten. Met de Veggie Challenge willen we deze drempels verlagen en gewoontes doorbreken. Het is geweldig dat stad Leuven de campagne opnieuw steunt en zo alle Leuvenaars zelf laat ontdekken hoe lekker en makkelijk het is om meer plantaardig te eten”, vult Fien Louwagie van ProVeg vzw aan.

Plantaardige potluck
Als deelnemer kies je zelf hoe ver je wilt gaan: enkele dagen per week vegetarisch, een hele maand vegetarisch of een hele maand veganistisch. Inschrijven kan via www.leuven.be/veggiechallenge. ProVeg lanceert dit jaar ook de Veggie Challenge app zodat deelnemers hun impact kunnen checken, foto’s kunnen delen en elkaar kunnen motiveren.

Op woensdagavond 20 maart van 18.45 uur tot 21.30 uur organiseren de stad en ProVeg een plantaardige potluck in het lokaal dienstencentrum Edouard Remy (Andreas Vesaliusstraat 10, Leuven). Het idee is simpel: iedereen brengt een plantaardig gerecht mee en deelt dat met anderen. Deelname is gratis en inschrijven is niet nodig.

Goed voor gezondheid, klimaat, dierenwelzijn en je portefeuille
Minder dierlijke producten eten is niet alleen goed voor de gezondheid, het heeft ook een positieve impact op het klimaat. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren komen veel methaan en ammoniak vrij, wat bijdraagt aan de broeikasgasuitstoot. Bovendien vergt de productie van veevoer veel drinkwater en landbouwgrond. Dat laatste leidt tot ontbossing en de vermindering van de biodiversiteit. Minder vlees eten komt bovendien het welzijn van dieren ten goede en je bespaart er een flinke duit mee. “De Veggie Challenge past dan ook perfect binnen de klimaatambities van de stad en de Leuvense voedselstrategie ‘Voeding Verbindt’ ”, besluit schepen Dessers.

 

Website preview
Veggie Challenge
In maart dagen we je uit om minder vlees en vis en meer plantaardig te eten. Dat is gezond en goed voor de planeet.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]