Wordt Leuven voor de vierde keer de beste Veggie Stad?
Leuven roept haar inwoners op om in maart opnieuw de Veggie Challenge aan te gaan en een maand lang minder vlees te eten. De actie is een initiatief van ProVeg. Wie zich inschrijft, ontvangt tips, weekmenu’s en recepten én maakt kans op een kookboek. De stad hoopt zoveel mogelijk Leuvenaars te overtuigen om de voordelen van plantaardige voeding te ontdekken. In 2021, 2023 en 2024 had Leuven al verhoudingsgewijs het hoogste aantal deelnemers en was ze daarmee de beste Veggie Stad. Worden de Leuvenaars dit jaar weer de beste Veggie Burgers?
Om de oproep kracht bij te zetten deelden schepen van landbouw en consumptie Thomas Van Oppens en vrijwilligers van ProVeg vandaag veganistische proevertjes uit aan voorbijgangers in de Diestsestraat aan de Bib Tweebronnen.
“Uit de meest recente stadsmonitor blijkt dat bijna de helft van de Leuvenaars minstens één keer per week vegetarisch eet. Dat is meer dan elders in Vlaanderen. In Leuven is er dus duidelijk een draagvlak voor plantaardig eten. De Leuvenaars die wat minder vlees willen eten, maar niet goed weten hoe daaraan te beginnen, nodigen we uit voor de Veggie Challenge”, vertelt schepen Van Oppens. “Wie zich inschrijft, ontvangt 31 dagen lang tips, menu’s en recepten. Om onze inwoners extra aan te moedigen, verloten we vijftien exemplaren van het kookboek 'Gewoon Plantaardig' van Velt vzw. We hopen dat zoveel mogelijk Leuvenaars de uitdaging aangaan en dat we ons net als de vorige jaren kunnen kronen tot de beste Veggie Burgers van het land. Ik doe alvast mee!”
“35% van de Belgen wil in de toekomst vaker plantaardig eten, maar vaak weten ze niet hoe ze het moeten aanpakken en het blijft een uitdaging om buitenshuis plantaardig te eten”, vult Vanessa Debruyne van ProVeg vzw aan. “Met de Veggie Challenge willen we deze drempels verlagen en gewoontes doorbreken. Het is geweldig dat stad Leuven de campagne opnieuw steunt om alle Leuvenaars zelf te laten ontdekken hoe lekker en makkelijk het is om meer plantaardig te eten.”
Ga de uitdaging aan
Als deelnemer kies je zelf hoe ver je wilt gaan bij de challenge: enkele dagen per week vegetarisch, een hele maand vegetarisch of een hele maand veganistisch. Inschrijven doe je via www.leuven.be/veggiechallenge. ProVeg herlanceert de Veggie Challenge app zodat deelnemers hun impact kunnen checken, foto’s kunnen delen en elkaar kunnen motiveren.
Plantaardige potluck en kookworkshop
Naast de challenge zijn er activiteiten rond plantaardig eten. Zo organiseert de stad samen met ProVeg net als vorig jaar een plantaardige potluck op 19 maart: een etentje waarbij iedereen een plantaardig gerecht meebrengt. En op 13 maart is er een kookworkshop. Inschrijven doe je op de website van de stad.
Tom Berghmans van Foodatelier César verzorgt de kookworkshop. "Als cateraar maak ik dagelijks gezonde, smaakvolle maaltijden met producten uit de korte keten voor Leuvense scholen,” zegt Berghmans. “Gezond eten betekent ook een grotere nadruk op plantaardig, maar voor mij vooral op lekkere en pure smaken. Tijdens onze workshops laat ik zien hoe lekker, eenvoudig en voedzaam plantaardig koken kan zijn."
Goed voor gezondheid, klimaat, dierenwelzijn en je portefeuille
Minder dierlijke producten eten is niet alleen goed voor de gezondheid, het heeft ook een heel positieve impact op het klimaat. Bij de productie van vlees, zuivel en eieren komen veel methaan en ammoniak vrij, wat bijdraagt aan de broeikasgasuitstoot en de stikstofproblematiek. Bovendien vergt de productie van veevoer veel drinkwater en landbouwgrond. Dat laatste leidt tot ontbossing en de vermindering van de biodiversiteit. Minder vlees eten komt bovendien het welzijn van dieren ten goede en je bespaart er een flinke duit mee.
“De Veggie Challenge past dan ook perfect binnen de klimaat- en milieu-ambities van de stad en de Leuvense voedselstrategie Voeding Verbindt", besluit schepen Van Oppens.

Wie is ProVeg
ProVeg International is een internationale organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding. Tegen 2040 willen ze de wereldwijde consumptie van dierlijke producten halveren. ProVeg vzw maakt deel uit van ProVeg International en is de logische verderzetting van EVA vzw, de Belgische vzw die sinds 2000 bouwt aan plantaardige wereld.