Zestig nieuwe trooststoelen voor de Leuvense begraafplaatsen

Drie jaar geleden introduceerde stad Leuven verplaatsbare ‘trooststoelen’ op de Stadsbegraafplaats. Nu geeft de stad het project een mooie upgrade. Er komen maar liefst zestig stoelen bij. De nieuwe, lichtere en kleurrijke modellen zijn te vinden op alle negen stedelijke begraafplaatsen. 

Trooststoelen zijn stoelen die bezoekers van de Leuvense begraafplaatsen zelf kunnen verplaatsen om even te herdenken, rust of troost te vinden. Zo kunnen bezoekers deze stoelen plaatsen bij een geliefde die wordt gemist of op een plek met een bijzondere betekenis.

“We merkten dat er geregeld zware banken verschoven werden van de ene kant van de begraafplaats naar de andere”, legt schepen van begraafplaatsen Bieke Verlinden uit. “Dat deed ons vermoeden dat mensen nood hebben aan een zitplaats dicht bij het graf dat ze bezoeken.” Daarom plaatste de stad Leuven drie jaar geleden een eerste reeks van vijf ‘trooststoelen’ op de Stadsbegraafplaats: iets lichtere, verplaatsbare stoelen die mensen op een plek naar keuze konden zetten. 

De eerste trooststoelen bleken een grote steun voor de bezoekers van de Stadsbegraafplaats die ze zeer regelmatig gebruikten. Het succes van het proefproject zette de stad aan om een nieuw model te laten ontwerpen met veel aandacht voor comfort, veiligheid en esthetiek zodat elke bezoeker ze makkelijk terugvindt en kan gebruiken. De stoelen zijn gemaakt van duurzame materialen en hebben extra buizen tussen de poten voor stabiliteit. Ze bieden een veilige zitplaats op elke ondergrond.

Om de trooststoelen herkenbaar te maken voor bezoekers staat in elke rugleuning het label "trooststoel" gelaserd. “We kozen voor kleurrijke stoelen zodat ze warmte uitstralen, zelfs op koude dagen. Ze zijn zo ook makkelijk te vinden voor wie er gebruik van wil maken”, zegt schepen Bieke Verlinden.

De zestig nieuwe trooststoelen werden deze week verdeeld over de negen stedelijke begraafplaatsen, rekening houdend met factoren zoals aantal bezoekers, grootte van de begraafplaats en de specifieke behoeften van elke locatie.

“De trooststoelen staan er voor iedereen. Of je nu even bij een bepaalde rustplek wil zitten, tot rust wil komen op deze groene herdenkingsplaats of op een plekje naar keuze wil zitten: het kan en mag allemaal", aldus Verlinden. “De trooststoelen zijn eigenlijk een heel eenvoudig concept, maar met een grote betekenis voor de bezoekers. Het is hartverwarmend om te zien hoe ondertussen ook andere steden en gemeenten in Vlaanderen het idee beginnen te omarmen. Hoewel een gewone stoel iets heel alledaags is, zijn onze trooststoelen echt een warme steun voor mensen die rouwen. Het zijn stoelen die moeilijke bezoeken net iets draaglijker kunnen maken. Ik hoop dat ze veel troost mogen bieden aan al wie er nood aan heeft,” besluit schepen Bieke Verlinden.

Overzicht van alle stedelijke begraafplaatsen: Overzicht begraafplaatsen | Stad Leuven

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be