'Zing uit uw kot' met DJ Bobby Ewing tijdens originele 'Dag van de Buren'

De laatste vrijdag van mei vieren buren over heel Europa de 'Dag van de Buren'. Normaal gezien worden overal stoelen buiten gehaald, spelen kinderen samen op straat en delen buren een hapje en drankje om elkaar beter te leren kennen. Dit jaar is dit door de maatregelen om het coronavirus in te dijken helaas niet mogelijk. Met de buren samenkomen op straat is moeilijk te combineren met de regels van physical distancing. “Maar zeker in deze periode blijkt eens te meer hoe belangrijk een goede buur is”, zegt schepen van wijkwerking Bieke Verlinden. “Duizenden Leuvenaars helpen tijdens deze crisis mensen in hun buurt bij het doen van boodschappen of de hond uitlaten …” Om die samenhorigheid onder de Leuvenaars toch te vieren, gooit stad Leuven het dit jaar over een andere boeg en lanceert “Zing uit uw kot”: een muzikale 'Dag van de Buren' vanuit ons kot. Op vrijdag 29 mei vindt tussen 19 en 21 uur in de 80 straten die zich inschreven een heuse Leuvense zangstonde uit ramen en deuren plaats.

"Zing uit uw kot" met DJ Bobby Ewing op Radio Scorpio
Door de cononamaatregelen vormt Leuven 'Dag van de Buren' dit jaar om tot ‘Zing uit uw kot’.  De stad riep de afgelopen weken alle Leuvenaars op om op vrijdag 29 mei samen, elk ‘vanuit ons kot’ maar met de ramen en deuren open, uit volle borst te zingen met de buren. De stad nam hiervoor DJ Bobby Ewing onder de arm. Hij leidt de zangstonde in goede banen tijdens een live uitzending op Radio Scorpio op 29 mei tussen 19 en 20 uur. Aansluitend wordt een uur lang een selectie van de verzoeknummers van de Leuvense buren gedraaid. Alle Leuvenaars kunnen live meeluisteren op Radio Scorpio via 106 FM of online via streaming.

Maar liefst 80 straten schreven zich in voor deze originele versie van 'Dag van de Buren' in Leuven. Alle buurten die zich inschreven, ontvingen een communicatiepakket met affiches om aan het raam te hangen, flyers om de buren uit te nodigen vanuit het raam mee te zingen, krijt om een boodschap op straat te schrijven, indien gewenst enkele afgedrukte exemplaren van de zangbundel, … Bovendien konden de ingeschreven buurten een verzoeknummer aanvragen, én maken ze kans op een mini-verrassingsconcert van een Leuvense artiest die enkele nummers komt spelen in de straat. Zo kunnen de gelukkige winnaars vanuit hun raam meegenieten van een heuse balkonserenade, uiteraard op veilige afstand van elkaar.

“Muziek verbindt”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Ook al kunnen we dit jaar niet fysiek samen de burenvriendschap vieren, op deze manier kunnen we toch de verbondenheid en de zorg tussen buren in onze stad in de verf zetten. Dat we al van bijna 80 straten een inschrijving binnenkregen, toont dat de lockdown in Leuven geen hindernis vormt voor solidariteit en vriendschap tussen onze inwoners”, besluit Bieke Verlinden. Een overzicht van de 80 deelnemende straten vind je hier.

De inschrijvingen zijn afgesloten maar meezingen kan natuurlijk ook zonder inschrijving! Voor buurten die graag nog op eigen initiatief meedoen, is alle promomateriaal terug te vinden op de https://www.leuven.be/dagvandeburen.

 

 

Contacteer ons
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking, stad Leuven
Bieke Verlinden schepen van zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen, stad Leuven
Jan Mellebeek diensthoofd gebiedsgerichte werking, stad Leuven
Over Stad Leuven







In de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven