Zomeropening stadhuis en Atlas of Proposals#3 van Gijs Van Vaerenbergh

Vanaf zaterdag 29 juni tot 7 september is het stadhuis elke zaterdagnamiddag vrij toegankelijk. Dit om iedereen nog de kans te geven het Leuvens topmonument te bezoeken alvorens het de deuren sluit voor verbouwing en restauratie. Tegelijk loopt op de tweede verdieping Atlas of Proposals#3: (Con)Temporary Town Hall. Deze ​ expo van het onderwijslab van Gijs Van Vaerenbergh onderzoekt via denkbeeldige voorstellen hoe het stadhuis tijdens de werken zichtbaar en toegankelijk zou kunnen blijven.

Laatste bezoeken voor verbouwing
In november sluit het stadhuis op de Grote Markt zijn deuren voor vijf jaar. Gedurende deze periode wordt het grondig gerestaureerd en verbouwd. Wie graag de tentoonstelling Atlas of Proposals #3 wil bezoeken of gewoon nog eens door het stadhuis wil lopen (zoals het nu is), kan dat doen tijdens de zomeropening.

Vanaf zaterdag 29 juni is het stadhuis elke zaterdagnamiddag tot en met 7 september vrij toegankelijk. In de wandelzaal vinden bezoekers nog een korte toelichting bij de toekomstplannen. Ook krijgen ze via een holografische projectie, gemaakt in samenwerking met XPlab van UCLL, meer inzicht in de verschillende bouwfases van het stadhuis van de 12e tot de 21e eeuw.

“We willen van het stadhuis vandaag en in de toekomst een gastvrije en creatieve plek maken”, benadrukt schepen van cultuur, Bert Cornillie. “Een plek waar we verhalen over het verleden van de stad ontsluiten en samen werken aan de toekomst. Met deze zomeropening en expo in het stadhuis tonen we ons Leuvens icoon nog even in volle glorie voor we aan de verbouwingswerken beginnen. Iedereen is welkom. In het weekend van Open Monumentendag op 7 en 8 september sluiten we feestelijk af met een wervelend weekendprogramma.”

Atlas of Proposals #3: (Con)Temporary Town Hall
Op de tweede verdieping, in de Studio, verbeeldt de expo Atlas of Proposals#3 enkele fictieve toekomstscenario’s. Een twintigtal architectuurstudenten van het onderwijslab Atlas of Proposals van Gijs Van Vaerenbergh, artists-in-residence in BAC ART LAB (KU Leuven), werkten dit academiejaar rond het stadhuis van Leuven. Ze dachten na over hoe het stadhuis tijdens de werken zichtbaar en toegankelijk kan blijven. Het resultaat is een expo van tien denkbeeldige voorstellen die een aantal (tijdelijke) paviljoenen in de stad zetten, of de werfafrastering, stellingen of de ruimte op en rond het stadhuis als creatief uitgangspunt nemen. Ook deze expo is vrij te bezoeken tijdens de zomeropening van het stadhuis.

Praktisch ​

Van zaterdag 29 juni t.e.m. zaterdag 7 september,
open tussen 14 en 18 uur,
gratis bezoek.

Liever een rondleiding met gids? ​
Dat kan dagelijks na reservatie via Visit Leuven.

Op zaterdag 7 en zondag 8 september (Open Monumentendag):
feestelijk en wervelend weekendprogramma
Website preview
Stadhuis: nieuwe invulling en restauratie
Tegen 2029 wordt het stadhuis een open huis waar Leuvenaars, bezoekers en toeristen welkom zijn. Je kan tot 2024 deelnemen aan verschillende activiteiten in het stadhuis.
Stad Leuven

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be