Zomers beiaardfestival Leuven Bells van start

De Leuvense klokkentorens trappen ook dit jaar de zomer muzikaal op gang met Leuven Bells. Van 19 juni tot 27 augustus 2022 spelen beiaardiers uit binnen- en buitenland maar liefst 16 concerten op vier Leuvense beiaarden. Het festival zet dit jaar bovendien een exclusief Oekraïens concert in de kijker: op 7 juli zal Iryna Riabchun, beiaardier van Kiev, haar steun voor de vluchtelingen uit Oekraïne muzikaal betuigen.

Leuven Bells start met een concertreeks op de Vredesbeiaard van Abdij van Park. Luc Rombouts,  curator beiaardcultuur Leuven, geeft de aftrap op 19 juni. Hij wordt daarvoor bijgestaan door het Leuvense jachthoornensemble Jachtmeesters van Arenberg. De zondagen erna volgen Ludo Geloen, Liesbeth Janssens en Luc Dockx. “Liesbeth Janssen zal een selectie uit het bekende Leuvense beiaardhandschrift uit 1756 brengen, en de nummers telkens koppelen aan populaire hedendaagse liedjes met dezelfde titel”, weet Luc Rombouts. “Op 10 juli, de vooravond van de Vlaamse feestdag, speelt Luc Dockx speciaal voor de gelegenheid uitsluitend Vlaamse muziek.”

Op donderdag 7 juli zal Iryna Riabchun, beiaardier van Kiev, een exclusief concert verzorgen op de beiaard van de Leuvense universiteitsbibliotheek. Zij zal muziek uit Oekraïne ten gehore brengen om de Oekraïense gemeenschap in Leuven en de vluchtelingen uit Oekraïne een hart onder de riem te steken. “Voor het lokale publiek zal dit concert een ontdekking zijn van muziek uit Oekraïne, gespeeld op een muziekinstrument van Vlaamse origine. Voor dit concert stelt M Leuven zijn dakterras open voor het publiek. Voor en na het concert is iedereen welkom voor een gratis bezoek aan het museum”, vertelt Denise Vandevoort, schepen van cultuur.

De beiaard van de Sint-Geertruikerk neemt op zondag 24 juli de fakkel over voor de volgende vier concerten. In de binnentuin van de Sint-Geertruiabdij zal een sfeervolle luisterplaats worden ingericht om te luisteren naar Marc Van Eyck, Noël Reynders, Jo Haazen en Auke de Boer.

Vanaf 4 augustus kan je op vier donderdagavonden in strandstoelen op het Ladeuzeplein languit genieten van klanken van de beiaard van de Universiteitsbibliotheek. Daar kan je ook de beiaardiers live aan het werk zien via een videoscherm. Eerst zorgen de Canadese Deborah Henning en Luc Rombouts voor extra sfeer in de stad. “Eén van de hoogtepunten in het programma van Leuven Bells is het concert van mezzosopraan Madieke Marjon Schoots en beiaardier Frank Steijns op donderdag 18 augustus. Zij brengen een gevarieerde selectie van tonen van Chopin, over Piazolla, tot Webber”, onthult Bart Raymaekers, rectoraal adviseur cultuur-, kunst- en erfgoedbeleid aan de KU Leuven. Het slotconcert van de bibliotheekbeiaard doen we niet met één, maar met twee beiaardiers. Op 25 augustus spelen Twan Bearda en Luc Rombouts samen de pannen van het dak, met als sluitstuk een bewerking van de beroemde Bolero van Maurice Ravel.

Twee Belgische en twee Amerikaanse beiaardiers sluiten Leuven Bells af met vier concerten op de beiaard van het Groot Begijnhof op zaterdagnamiddag, vanaf 6 augustus. Margaret Pan, Brecht Berteloot, Luc Rombouts en Simone Drowne brengen betoverende beiaardklanken in de unieke setting van het Begijnhof.

Het volledig programma vind je op leuven.be/leuvenbells.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]