Zo’n 1.500 Leuvense leerlingen leren een hele dag ‘van buiten’

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, organiseerde de stad met ‘Leuven Leert van Buiten’ vandaag opnieuw een dag vol (leer)activiteiten in en rond de stad voor Leuvense scholen. Maar liefst 1.500 leerlingen en leerkrachten van het basis-en secundair onderwijs braken voor een dag uit hun klaslokaal en ontdekten de stad als levend handboek.

Een zoektocht in Abdij van Park, workshops in maakleerplek of een blik achter de schermen in het stadion van OHL. Meer dan 50 Leuvense klassen van het basis- en secundair onderwijs tekenden in op één van de activiteiten die de stad centraal organiseerde. Andere klassen hadden zelf een leerrijke dag gepland buiten in de stad. ​

De stad als handboek
“Het doet mij deugd zoveel leerlingen en klassen hier vandaag in de stad te zien leren. Tijdens het schooljaar zitten kinderen doorgaans veel op een stoel. Met ‘Leuven Leert van Buiten’ proberen we dat te doorbreken, want leren doe je echt niet enkel uit boeken of vanachter je computer. Dat kan ook buiten. De stad is eigenlijk een levend handboek”, vertelt schepen van onderwijs Lalynn Wadera enthousiast. ​

Leuven Leert van Buiten
Onderzoek toont aan dat kinderen die regelmatig buiten komen zich beter voelen, gelukkiger en gezonder zijn. “Met ‘Leuven Leert van Buiten’ bieden we een ruim aanbod van (leer)activiteiten voor scholen aan, zowel in de natuur als in de stad. We geloven heel erg dat authentieke leerplekken en -contexten inspireren. Ze zorgen ervoor dat kinderen hun talenten ontdekken en ze voeling krijgen met wat er leeft in de wereld, zodat ze de beste versie van zichzelf kunnen worden”, aldus schepen Wadera.

Organiseren maar vooral inspireren
Voor de buitenleerdag spoorde de stad leerkrachten aan om vooral zelf de touwtjes in handen te nemen. Om de dag vorm te geven, konden klassen online intekenen voor een activiteit die de stad organiseerde of zich laten inspireren door het doorlopend aanbod dat Leuven heeft. Zo kon een klas bijvoorbeeld starten met wiskunde in het Groot Begijnhof, ’s middags gaan picknicken en in de namiddag een escaperoom over e-waste oplossen op maakleerplek. De leerlingen en leerkrachten van de verschillende Leuvense scholen kregen hierdoor ook de kans om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. ​ ​

Klasfoto tussen de palmbomen
Ook de palmbomen, die sinds deze week weer in de stad te zien zijn, kregen een prominente rol op de buitenleerdag. Klassen die een zomerse klasfoto maakten tussen de twee palmen in het stadspark, kunnen daarmee een inheemse boom voor hun speelplaats winnen.

“De klas met de meest originele foto, wint de boom. Onze boomexperten gaan daarom nu alle ingezonden foto’s bekijken en bepalen wie wint. Bij die winnende klas gaan ze dit najaar een geschikte inheemse boom planten op hun speelplaats. Maar eigenlijk wint iedereen want de klasfoto’s tussen onze iconische palmen zijn op zich al een heerlijk aandenken aan deze fijne dag”, aldus schepen Wadera.

Picknick
Van buiten leren en poseren voor een foto krijg je natuurlijk reuzehonger. Een megapicknick in het stadspark met zo’n 1250 leerlingen en leerkrachten zorgde voor het hoogtepunt van de dag. De leerlingen konden daarvoor hun brooddozen vullen met groenten en fruit van Kort'om Leuven, de coöperatie van lokale boeren. ​
De beiaardquiz zorgde voor een muzikale noot. Klassen die meededen, konden raden welke tien liedjes er klonken uit de toren van de Universiteitsbibliotheek.

“Ik ben er zeker van dat de ‘Leuven Leert van Buiten-dag’ nog lang zal blijven nazinderen. En ik hoop dat we veel leraren en leerlingen konden warm maken om nog vaker op ontdekking te gaan en bij te leren in onze mooie stad”, besluit schepen Wadera.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Contact

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

[email protected]