Zonnige dagen op komst: “Geniet van het weer, maar volg de maatregelen nauwgezet”

Met het zonnige en warme weer dat vanaf het weekend voorspeld wordt, zullen veel mensen het voelen kriebelen om naar buiten te gaan en te genieten van de zon, zoals in andere omstandigheden het geval zou zijn. Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani roept iedereen op om de maatregelen om het coronavirus terug te dringen nauwgezet te blijven volgen. “Je mag bewegen, je mag een luchtje scheppen, maar hou altijd afstand van anderen. Het is absoluut niet de bedoeling dat mensen met velen tegelijk afzakken naar parken en pleinen, zonnen op een bank of picknicken.”

Over het algemeen volgen de Leuvenaars de maatregelen heel nauw op. “Ik wil iedereen daar ook voor bedanken. Het is voor veel Leuvenaars een moeilijke periode, in het bijzonder voor wie bij dit mooie weer niet terecht kan in een eigen tuin of op zijn eigen terras”, zegt burgemeester Ridouani. “De politie heeft nog niet veel boetes moeten uitschrijven. Ik hoop dat dat zo blijft. Hoe beter we de maatregelen nu met z’n allen volgen, hoe sneller we uit deze crisis zijn.”

Wat mag? Wat mag niet?
De basisregel is eenvoudig: blijf zo veel mogelijk thuis. Een wandeling maken in de buurt, een rondje fietsen of joggen mag je blijven doen, alleen, samen met je gezin of met één vriend. Volg altijd de maatregelen rond ‘social distancing’, en hou minstens anderhalve meter afstand van andere mensen.

Als iedereen naar dezelfde plaatsen trekt, wordt het moeilijk om voldoende afstand te bewaren. Je blijft daarom best in je eigen buurt. Is het te druk in het park of bos of op het (gras)plein, zoek je best een andere plaats op om een luchtje te scheppen of ga je later terug.

Op een bank zitten in de zon, samen picknicken of afspreken met meerdere vrienden blijven verboden. “Het is niet voor iedereen duidelijk waarom dat zo is. We merken dat mensen in die situaties onvoorzichtiger worden en te weinig afstand houden. Bovendien overleeft het virus enkele uren op oppervlaktes zoals banken. Daardoor stijgt de kans dat je het coronavirus doorgeeft aan elkaar. De maatregelen zijn net nu hun vruchten aan het afwerpen. Het aantal zieken stijgt minder snel, zodat er voldoende ziekenhuisbedden zijn waardoor artsen en verpleegkundigen iedereen goed kunnen blijven verzorgen. Als we op deze manier volhouden, dan kunnen we het virus indijken. Anders gezegd: je redt levens als je thuis blijft en de maatregelen nauwgezet toepast”, zegt Nicolas Del Piero woordvoerder van Politie Leuven.

De politie zal de komende dagen blijven toezien op de maatregelen en extra aanwezig zijn op pleinen en in parken. Indien nodig, schrijven ze boetes uit. De politie wordt op het terrein bijgestaan door gemeenschapswachten, buurtwerkers en jongerenwerkers.

 

Contacteer ons
Nicolas Del Piero Perswoordvoerder Politie Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur
Nicolas Del Piero Perswoordvoerder Politie Leuven
Mohamed Ridouani burgemeester, stad Leuven
Geertrui Vanloo algemeen directeur
Over Stad LeuvenIn de perslijst vind je een overzicht van de regionale perscorrespondenten van de stad Leuven.

Stad Leuven
Professor Van Overstraetenplein 1
3000 Leuven