Europees samenwerkingsproject maakt van Leuven één groot sportterrein voor urban sports

In navolging van het succesvolle WK Breaking wil de stad Leuven urban sports zoals breaking, skaten of parkour een prominente plaats geven in het stedelijk sportbeleid. Hoe kunnen Leuvense sportclubs inspelen op het succes van pleintjessport? Hoe doen steden in onze buurlanden dat? Om een antwoord te vinden op deze vragen, start de stad met Europese steun het ambitieuze ‘Leuven Urban Sports’-project op.

Urban sports is een vlag die een brede lading dekt: van breaking tot pannavoetbal, van bmx tot skaten en heel wat andere sporten die veelal jongeren op pleintjes en op straat beoefenen. Om in te spelen op de groeiende populariteit van urban sports, zet de stad Leuven al enkele jaren duidelijke lijnen uit. In juni opende de stad het Urban Sports Park in Wilsele, waar Leuvense jongeren hun passie voor parkour en alles wat op wieltjes loopt kunnen beoefenen. Eind september ontving de stad het WK Breaking, het grootste platform ter wereld voor de nieuw-olympische sport breaking.

Proeftuinen in de stad
Om urban sports een vast onderdeel te maken van het stedelijk sportlandschap, krijgt Leuven steun van de Europese Commissie om een veelzijdig demonstratie- en onderzoeksproject te starten. Het project ‘Leuven Urban Sports’ is erop gericht om de beste voorwaarden voor urban sports tegen het licht te houden. “In de eerste plaats willen we de brug slaan tussen straatsporters en sportclubs, die elkaar nu nog niet structureel weten te vinden”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “Dat doen we via workshops, lessenreeksen en activiteiten, door van de stad één groot sportterrein voor urban sports te maken. Vanaf het voorjaar tot na de zomer van 2024 plannen we verschillende ‘proeftuinen’: zowel bestaande als tijdelijke pop-up infrastructuur, in nauwe samenwerking met de lokale urban scene, Leuvense sportverenigingen en onze stedelijke jeugd- en cultuurwerking.”

Sportexperts aan zet
Net zoals de stad een academisch onderzoek liet uitvoeren over het jaar 2021 dat ze beste Europese sportstad was, zal dat ook rond urban sports gebeuren. Mogelijke partner wordt de KU Leuven, maar ook andere kennisinstellingen zoals Howest zijn nu al betrokken in het kennisnetwerk. Sportexperts zullen bekijken welke slaagkans bepaalde activiteiten, evenementen of infrastructuurprojecten hebben om meerdere doelen of doelgroepen te bereiken.

Ontdekkingsreis
Rode draad doorheen Leuven Urban Sports, dat 18 maanden zal duren, is samenwerking. Met clubs en gemeenschappen, met kennisinstellingen, maar evengoed over de grenzen heen. Zo reikt de stad Leuven de hand naar steden in Europa die interessante accenten leggen voor urban sports, zoals Kopenhagen, Rotterdam of Montpellier. Schepen Geleyns: “In het kader van het WK Breaking organiseerden we het eerste Urban Sports Platform, een uitwisseling tussen Belgische en Nederlandse steden en urban organisaties en meteen ook de start van Leuven Urban Sports. We deden er inspiratie op over de nodige infrastructuur, de rol van een stedelijke overheid en het organiseren van topevenementen.”

“Als stad geloven we heel sterk in het potentieel van urban sports. Omdat ze buiten de lijntjes kleuren van traditionele sporten en clubwerking, willen we de beste inzichten opdoen om de lokale gemeenschap op de juiste manier in de kaart te spelen. We willen deze populaire sporten verankeren op een professionele, veilige en aantrekkelijke manier. Dit project wordt een ontdekkingsreis naar de beste inzichten en praktijken, ten voordele van de sport en de Leuvense jeugd”, aldus schepen Geleyns.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be