Gezocht: kandidaten voor stadslandbouwprojecten

De voorbije twee jaar doken er op verschillende landbouwgronden van de stad en het OCMW van Leuven stadslandbouwprojecten op waar er onder meer groenten, fruit en kruiden voor de lokale horeca geteeld worden. Vanwege het succes stelt het OCMW van Leuven opnieuw twaalf gronden ter beschikking. De Leuvense Voeding- en Landbouwadviesraad (VLAR) gaat nu op zoek naar individuen of organisaties die op deze percelen een vernieuwend landbouwproject uitrollen. Projecten die duurzaam, economisch haalbaar en vernieuwend zijn, en een meerwaarde betekenen voor de lokale gemeenschap, komen in aanmerking.

"Twee jaar geleden gingen we op zoek naar organisaties en individuen die op gronden van de stad en het OCMW een innovatief, duurzaam stadslandbouwproject wilden uitrollen. Die oproep was een echt succes. Op de verschillende gronden zagen elf diverse stadslandbouwprojecten het licht. Er worden bijvoorbeeld verschillende soorten groenten, fruit en kruiden gekweekt en je vindt er een ecologische boomkwekerij. Vanwege het succes breien we er nu een vervolg aan. We stellen twaalf bijkomende gronden die eigendom zijn van het OCMW ter beschikking en gaan opnieuw op zoek naar mensen of organisaties die op die gronden aan stadslandbouw willen doen", licht schepen van landbouw en consumptie David Dessers toe. 

Projecten die duurzaam, economisch haalbaar en vernieuwend zijn, maar tegelijk ook een meerwaarde betekenen voor de lokale gemeenschap, komen in aanmerking. "Iedereen kan een project indienen, van individu tot professionele landbouwer, maar ook maatschappelijke organisaties en verenigingen", aldus Tessa Avermaete, voorzitter van de VLAR. "De mogelijkheden zijn heel divers: een zelfplukboerderij, educatieve landbouwprojecten, experimenten met eiwitrijke gewassen ... We hopen vooral op creatieve en innovatieve voorstellen." Nieuw ten opzichte van de vorige oproep is dat ook projecten rond boslandbouw in aanmerking komen.

De gronden bevinden zich in gemeenten in de buurt, namelijk Bertem, Bierbeek, Herent, Lubbeek, Oud-Heverlee en Scherpenheuvel-Zichem.

Voedselstrategie
De oproep kadert binnen de Leuvense voedselstrategie 'Voeding Verbindt', een plan waarmee de stad, samen met heel wat lokale partners, ervoor wil zorgen dat lokale, seizoensgebonden en duurzame voeding steeds beter de weg vindt naar het bord van de Leuvenaar.

"De voedselstrategie wil onder meer ruimte geven aan innovatieve landbouwprojecten. Dat kan bijvoorbeeld door pachtvrije gronden, in eigendom van de stad en het OCMW, ter beschikking te stellen van stadslandbouw. Door eigen gronden in te zetten voor voedselprojecten in de korte keten, brengen we de Leuvense voedselstrategie in de praktijk", aldus schepen Dessers. "We hopen zo het aandeel lokale producten verder op te krikken, maar ook iedereen met interesse in duurzame voeding en landbouw in Leuven de kans te geven om daarmee aan de slag te gaan."

Grondenbeleid
De VLAR en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) selecteerden voor deze oproep twaalf gronden van het OCMW. "Als beheerder van het patrimonium van de Groep Leuven kiezen we ervoor om onze eigendommen maximaal in te zetten in functie van het beleid dat de stad wil voeren. We verkopen onze gronden dus niet zomaar, we achten het waardevoller en duurzamer om als lokale overheid die gronden in handen te houden en er beleid op te voeren. Deze gronden zijn geschikt voor landbouwactiviteiten. Het is dan ook maar meer dan logisch dat we deze gronden inzetten voor stadslandbouwprojecten", licht voorzitter van AGSL Lies Corneillie toe. “Met deze oproep geven we letterlijk ruimte aan organisaties en ondernemers met innovatieve ideeën.”

Zich kandidaat stellen
Kandidaten kunnen tot 31 juli 2022 een projectvoorstel indienen bij het AGSL. Een jury van de VLAR beoordeelt vervolgens de voorstellen. Nadien wijst het OCMW de projecten toe aan de verschillende percelen. Meer informatie en het formulier om je kandidaat te stellen vind je op https://www.agsl.be/gebruikers-landbouwgronden.

Kandidaten kunnen voor de uitwerking van hun project bovendien beroep doen op landbouwcoaches. Een twintigtal coaches delen hun kennis en passie met iedereen die in Leuven een stadslandbouwproject wil starten of uitbreiden. De stad komt financieel tussen waardoor het aanbod gratis is. Meer informatie over de landbouwcoaches vind je op www.leuven.be/landbouwcoach.

 


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Stad Leuven

www.leuven.be

Neem contact op met

Professor Van Overstraetenplein 1 3000 Leuven

016 27 22 44

iris.pierlet@leuven.be